2013. június 5., szerda

Gombatartósítás és gombatermesztés Czifray nyomán


kucsmagomba




1625. A Csiperke-, kucsma- vagy másféle gombák eltartása.

„Forrázd meg elébb, szárítsd ki, ’s jól kiszáradva pakold el vagy porrá törve tedd üvegekbe. A’ tököt főzd meg előbb, reszeld meg ’s szárítsd ki, az öszve állott darabokat törd öszve, és a’ főzés előtt forrázd meg és morzsold el – ebből ha kiszárad alig látsz egy fontból fél latot, a’ tök téjjel és vajjal igen jó.”

1626. A „Csiperke”-gombának eltartása.

Vágd el a’ szárát, tisztítsd meg, hasítsd két felé és forrald fel egyszer sós vízben. – Azután nyomd ki belőle jól a’ vizet. – Majd forralj erős boreczetet; szerecsendióvirággal, új borsal, szek-fűvel, borsal és babér-levéllel egygyütt, tedd bele a’ gombát, és főzd-fel egyszer. Ha ez frissiben kihült, tedd czukros üvegekbe, önts reá 5 nap mulva olvasztott tiszta ürű-zsirt annyit, hogy a’ gombát egy pár linea magosnyira betakarja; kösd-be az üvegeket erős papírossal és tedd hüves helyre.
Az Angolyok, a’kik a’ friss csiperke-gombát igen szereti:pinczéjekbe növesztik, a’hol annak 3.4, lábnyira a’ faltól 9 rész ló-ganajból, ’s egy rész galamb-ganajból ágyat készítenej.
Szedess ezért gombát, és ültesd be  a’ meleg ágyba jó meszsze egymástól; hintsd be egy és egy és fél hüvelyknyire feketés földdel az ágyat, és öntözgesd meg a’ már egynehány nap a’ levegőn állt vízzel. Ugy minden részeiből az ágynak kicseperednek a’ gombák. – A’ beültetett csiperke gombák csak arra valók, hogy azok által annál többen jöjjenek ki az ágyból.
Ha efféle ágyat készíthetsz, bár nem a’ pinczébe is, könnyen termeszthetsz csiperke gombát, melly annál hamarabb nő, ha ollyan vízzel öntözgeted, mellyben ugyan csak csiperke-gomba nőtt. – Egyéb-aránt minden héten csak egyszer öntözd meg lágy meleg vizzel.”

Forrás:  Czifray István: Magyar nemzeti szakácskönyve, magyar gazdaasszonyok szükségleteihez alkalmazva 572-573.oldal

A könyv  1816-os változat itt elérhető.
Egyéb tartósítási módok:


http://erdokostolo.blogspot.hu/2012/12/erdei-gombasavanyu-gombatartositas-i.html
http://erdokostolo.blogspot.hu/2013/04/kucsmagomba-hazi-konzerv-avagy.html 









 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése