2012. június 10., vasárnap

„Miért is kell meghalnunk/ Hisz kertünkben zsálya nő?”



Muskotály zsálya (Salvia sclarea)



Éjszaka a legmagasabb az illóolaj tartalma. Illóolajában közel 80%-ban két fő komponens található: linalool és linalil-acetát. Mellettük még közel 10%-ban van az ámbraillatot adó szklareol. Jóval kisebb mennyiségben fordul elő a mircén, geraniol, kariofillén, germakrén, terpinol, tujon, pinén, borneol és a kámfor.
A többi zsályához viszonyítva a levelében nagy a litium, a magnézium és a molibdén mennyisége, ezért teája jó feszültségoldó. Külföldön nagyon népszerű éppen ez utóbbi tulajdonsága miatt.
A virágzat 0,2%-os illóolaj-tartalma mellett jelentős a magok mintegy 30%-os zsírosolajtartalma is, melyet a kerámia- és a porcelángyártásban használnak fel. Kellemes ámbraillatú illóolajáért az 1900-as évek elejétől termesztik.
A kozmetikai iparon kívül az élelmiszeriparban használják fűszerezésre, a gyógyászatban is, mert fertőtlenítő a hatása. Szárított levelét helyenként húsételek fűszerezésére használják, de csak fűszerkombinációkban terjedt el. Érdekes illata miatt különleges italok fűszerezésére is alkalmas.


Culpeper a 17. században azt ajánlotta, hogy a zsenge leveleit palacsintatésztába mártva süssük ki vajban és tálaljuk köretként. A virágjának különös illata van, jót tesz egy salátának. Minden zsályafajta virága ehető. 
Forrás:terebess


Muskotályzsályás méz
elkészítése lásd gyógynövényes mézeknél

 

Mezei zsálya (Salvia pratensis)

„A mezei zsályának a virágját leginkább csak toroköblögetésre vagy zsályaecet előállítására használjuk – egy marék virágot áztatunk natúr ecetben- amelyet hosszabb betegeskedés esetén jótékony és élénkítő bedörzsölésre alkalmazunk. Levelét gyűjtjük májusban és júniusban még a virágzás előtt.”

Orvosi zsálya (Salvia officinalis)

„ Egy 1300 körül keletkezett versike felteszi a kérdést,:”Miért is kell meghalnunk/Hisz kertünkben zsálya nő?” Már a neve is mutatja azt a nagyrabecsülést, amelyet az emberiség ősidők óta tanúsít e gyógynövény iránt. Salvia a latin salvare (= meggyógyulni, felépülni) szóból származik.
Hogy mennyire tisztelték a régebbi korokban a zsályát, annak nyomát megtaláljuk egy régi szép fűvészkönyvben:”Amikor Szűz Mária a gyermek Jézussal menekülni volt kénytelen Heródes elől arra kérte a mezők összes virágát, hogy segítsenek neki, ám egyikük sem adott nekik oltalmat. Akkor odahajolt a zsályához, és íme, annál menedékre talált. Sűrű, védelmet nyújtó levei alatt elrejtőzött kicsinyével Heródes poroszlói elől. Azok elvonultak mellettük, de nem látták meg őket. Miután túl voltak a veszélyen, az Istenanya előjött és szeretettel így szólt a zsályához:Mostantól kezdve te leszel az emberek kedvenc virága. Képessé teszlek, hogy bármilyen betegségből kigyógyíthasd az embereket;mentsd meg őket a haláltól, ahogyan engem is megmentettél.”
A zsályatea, ha többször fogyasztjuk, erősíti az egész testet, megóv a szélütéstől, és nagyon kedvezően hat bénulások eseten, A levendulán kívük az egyetlen gyógynövény, amely segít az éjszakai izzadások esetén;kigyógyít abból a betegségből, amely az éjszakai izzadást okozza, élénkítő hatása révén megszünteti a nagyfokú gyöngeséget, ami ezzel a betegséggel együtt jár. Számos orvos felismerte a zsálya jó tulajdonságait:eredményesen használják is görcsök, gerincbántalmak, mirigymegbetegedések és végtagreszketés esetén. A felsorolt betegségek esetén naőközben két csésze zsályateát kell meginni kortyonként. A tea nagyon jól hat a beteg májra, megszünteti a puffadást és az egyéb panaszokat, amelyek a megzavart májműködéssel függenek össze. Tisztítja a vért, nyálkátlanítja a légzőszderveket és a gyomrot, étvágygerjesztő hatású, megszünteti a bélzavarokat és a hasmenést. – Rovarcsípésre tegyünk szétmorzsolt mályvaleveleket.Külsőleg a zsályatea mendulagyulladásra, a torok és a szájüreg gyulladásaira, torokbántalmakra, a fogakban lévő gennygócokra különösen javallt.”
„Zsályafőzet használ vérző és laza fogak, fogínysorvadás és fekély esetén. Ilyenkor öblögetünk vagy pedig zsályafőzetbe mártott vattával ecseteljük az ínyre.”
„A zsálya nemcsak hasznos gyógynövény, hanem pompás fűszer is. A kakukkfűhöz és a borsfűhöz hasonlóan igen kis mennyiségben fűszerezünk vele zsírosabb ételeket, például disznó-, liba-, és pulykasülteket. A vadpecsenye is ízletesebb lesz egy kis zsályalevéltől. Sajtok és szószok fűszerezésekor már csak egészségügyi megfontolásból is eszünkbe kell jusson a zsálya. Egyes vidékeken zsályás kalácsot („küchlit”) sütnek.  Az ánizshoz hasonlóan a zsályaleveleket is szétmorzsolva keverik a tésztába.”
Forrás:
Maria Treben: Egészség Isten patikájából (63-64.o.)

Alkalmazása óvatosságot igényel a  magas a tujon tartalom miatt, ami májkárosító hatású, emiatt májbetegség esetén TILOS alkalmazni. Egyéb gyógyászati célú felhasználása előtt (ez a többi gyógynövényre is vonatkozik) érdemes orvos, orvos-természetgyógyász vagy természetgyógyász fitoterapeutával konzultálni.

A tujonról itt

A tujon nagyobb mennyiségben epilepsziás görcsöket, pszichés károsodást, terhesség esetén pedig  abortuszt is okozhat.
A tujon tartalmú drogokból belsőleg nem készíthető alkoholos kivonatot, legfeljebb gyógytea. A gyógytea tujon tartalma tovább csökkenthető, ha azt a szokásos forrázat helyett pár perces főzéssel készítjük.
Forrás:
Dr Báthory Gábor: Hatóanyag ABC






muskotályzsálya (salvia sclarea)
 Virágai
orvosi zsálya (salvia officinalis) kép forrása:Wikipédia
 Wiesensalbei 1.jpg
mezei zsálya (salvia pratensis) (kép forrása:Wikipédia)

zsálya felhasználás

9 megjegyzés:

  1. Nagyon hasznos összefoglaló!

    VálaszTörlés
  2. Minden zsálya gyönyörű impozáns növény, dísznövényként is nagyon szeretem őket. A muskotályzsálya méz igen finom lehet, csupa jó és hasznos ötletet adtál:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is teljesen beléjük szerettem:)Nagyon finom aromája van, várom mit készítesz belőle.:)

      Törlés
  3. Nagyon szép képek, öröm nézni ezt a sok zsályát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk muskotályzsálya van, van benne valami megnyugtató. Maria Treben könyvben olyan csodálatos volt a történet, hogy nem tudtam ellenállni, hogy megosszam:)

      Törlés
  4. Én még nem szeretnék! Használom is zsályát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Láttam, komoly készleteid vannak gyógynövényekből!:)

      Törlés
    2. A muskotályzsálya levele fogyasztható teaként? Házilag milyen részei dolgozhatók fel? Annyira szeretem! Be szabad hozni a lakásba?

      Törlés