2011. december 8., csütörtök

Tárkonyos vöröslencse leves

Nem valami fotogén:(

(4 fő)
25 dkg vöröslencse
1 közepes  vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 közepes sárgarépa
1 fehérrépa
1 tk. szárított tárkony (ízlés szerint)
1 ek. olivaolaj
2 babérlevél
1-2 ek.kefír / joghurt/tejföl
bors
A lencsét nagyon alaposan megmossuk.
A hagymát, fokhagymát  megtisztítjuk, hagymát apró darabokra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón kipréseljük.
A répát, fehérrépát megtisztítjuk, megmossuk,  és gyufaszálra vágjuk ( ¼ julienneJ)

Az hagymát és fokhagymát olajon kicsit megfuttatjuk, beletesszük a lencsét a babérlevelet és a tárkonyt. Felöntjük kb. kétszeres mennyiségű vízzel és lassú tűzön főzzük. Kb. 10 percnél hozzáadjuk a répát és fehérrépát és kb. újabb 10 perc alatt készre főzzük. Sózzuk, borsozzuk.
Tálalásnál tehetünk bele 1 evőkanál kefírt vagy joghurtot.
Már tegnap eldöntöttem, hogy lencselevest főzök, mert valami savanykásat akartam enni, de a vöröslencsével is kezdeni kellett valamit. Amikor eldőlt, hogy vöröslencse lesz, ez újabb dilemmát vetett fel, hogy indiai fűszerezésű legyen, (végre van kardamonom és fekete mustármagom is) vagy tárkonyos. Mivel nem tudtam dűlőre jutni, azt gondoltam, hogy majd a fűszerezés előtt elfelezem és lesz tárkonyos és indiai is, de végül győzött a tárkony iránti vágy. Jó döntés voltJ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése