2011. november 23., szerda

Paradicsomos káposztaleves



70 dkg káposzta
1 vöröshagyma
½ liter sűrű paradicsomlé vagy sűrítmény
2 ek. olivaolaj
1-2 gerezd fokhagyma
méz ízlés szerint
bazsalikom
kakukkfű
chilli
frissen őrölt színes bors
vékony csíkokra vágjuk, feltesszük főni, amikor egyet rottyan leöntjük a levét. (így nem fog  puffasztani a káposzta)
A hagymát apró kockákra vágjuk és az olajon kicsit meghervasztjuk. Hozzáadjuk a káposztát és annyi vízzel, ami ellepi feltesszük főni. Takarékon főzzük kb.10-15 percig. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a paradicsomot http://www.hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs/articles/Paradicsom_zoldseg_vagy_gyumolcs?aid=20070723114947
, a fokhagymanyomón áttört fokhagymát  és a fűszereket.
Most nem tudom, hogy mi is lett ez, paradicsomos káposztaleves vagy káposztás paradicsomleves. Általában minden zöldségféléből készül leves és főzelék, de paradicsomos káposztából inkább csak főzelék.  Minap elém került egy paradicsomos káposzta recept és azon elmélkedtem, hogy szinte mindenki ugyanúgy készíti, kömény, cukor, rántás.  Ezen gondoltam változtatni. Kicsit olaszosra venném a fűszerezését (bár a bazsalikom http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Bazsalikom?id=16 és kakukkfű http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Kerti_kakukkfu?id=56
a magyar konyhában is alapfűszer), az hogy leves vagy főzelék csak sűrítés kérdése. Kicsit túl sok chillit tettem bele, de nagyon jól esett ez az intenzív fűszerezésű leves , mert végül nem főzelék lett, ebben a hidegben. Bár lehet, hogy mégis káposztás paradicsomlevesJ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése