2011. november 5., szombat

Indiai rizs


20 dkg rizs (1 bögre)
1 bögre vajbab/zöldborsó
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 ek. olivaolaj
1 kk.szegfűszeg (8-10 darab)
1 kk. mustármag (hivatalosan fekete kellene, ha nincs egy kicsi fahéjat tegyünk hozzá)
1 kk. római kömény
¼  kk. fahéj
½ kk. kurkuma
1-2 cm gyömbér
bors
chilli
A rizst alaposan megmossuk, legalább 7 szer, (Rudi szakács alapján)és lecsurgatjuk.
A sárgarépát, fehérrépát megtisztítjuk, megmossuk és vékony csíkokra vágjuk. (vághatjuk kiskockára vagy karikára is, de én most rá vagyok kattanva a gyufaszál zöldségre)
A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és fokhagyma nyomón áttörjük.
A gyömbér héját levágjuk és feldaraboljuk.
Az olajat felmelegítjük, beledobjuk a fűszereket és lassú tűzön pirítjuk, akkor jó, ha a szegfűszeg kezd szétnyílni.
 Hozzáadjuk a hagymákat és kicsit megfonnyasztjuk, majd beletesszük a rizst és folyamatosan keverve üvegesre pároljuk.
Beledobjuk a babot és folytatjuk a párolást, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, beletesszük a kurkumát és a fahéjat, lefedve kb.15 percig pároljuk.  Ha gyufaszálra vágtuk a zöldséget csak a párolás felénél tegyük bele, mert  a hátralévő időben megpuhul, ha nem, a babbal együtt.
A végén megszórhatjuk frissen őrölt borssal és chillivel.
Vegán koromban ez alap étel volt, de mostranra kicsit kiszorult a táplálkozásunkból. Mivel a hét a bab és india sárgaborsó leves jegyében telt, így záróakordként a sült céklához beiktattam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése