2011. október 12., szerda

Brokkoli krémleves




Hozzávalók:

1 brokkoli
2 kisebb burgonya (elhagyható)
1-2 gerezd fokhagyma
1 tojás sárgája (tejszínnel vagy tejföllel is sűrűsíthetjük)
színes őrölt bors
1 dl tejszín
tökmagolaj vagy olivaolaj

Elkészítése:
A brokkolit rózsáira szedjük, a burgonyát megtisztítjuk és feldaraboljuk, majd annyi vízzel ami ellepi megfőzzük. A fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.  A  tojáss sárgájával, tejszínnel, a zúzott fokhagymával  leturmixoljuk és újraforraljuk. Sózzuk, borsozzuk. A végén tehetünk bele egy kevés oliva vagy tökmagolajat.
Tudtad, hogy a rómaiak is fogyasztották?
A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Közeli rokona a karfiol és a fejes káposzta. A brokkoli sok vitamint tartalmaz, leginkább béta-karotint (pro-A), folsavat (B9) és aszkorbinsavat (C), de jelentős a tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kalcium, és vastartalma is. Fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben.
A brokkolit már a rómaiak is ismerték és termesztették, Brassicának nevezték, ezt a nevet vette át az olasz nyelv is. Már az idősebb Caius Plinius Secundus megemlékezik egy hasonló növényről. Ez nagyon hasonlított a ma is ismert brokkolihoz. Ez is bizonyítja, hogy Itália területén termesztették és fogyasztották ezt a zöldséget, a római korban. A brokkoli neve megemlítésre került Apicius[1] szakácskönyvében is. Majd az 1560-as években találunk rá utalást Franciaországban. Ebben az időben Angliában még teljesen ismeretlen, mint termesztett növény. A 19. században az olasz bevándorlók vitték be Amerikában, de a növény csak az 1920-as években vált igen népszerűvé. Magyarországon, bár már régóta ismert zöldségnövény, nagyobb mértékben csak az utóbbi 20 évben terjedt el, a brokkolit immár sokféleképpen használják a háztartásokban. Kuktafazékban készítve megóvhatjuk a benne lévő vitaminokat, és mélyhűtésre is alkalmas. Nem csak rózsája, hanem szára is ehető.
Forrás:
http://www.hazipatika.com/topics/egeszsegkalauz/articles/Legyozheti_az_izuleti_gyulladast_egy_zoldseg?aid=20101012144925 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése