2011. szeptember 4., vasárnap

Mákos-vörösáfonyás zabkeksz



30 dkg zabpehely (vagy zabliszt)
10 dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt
10 dkg (2 ek ) méz
15 dkg vaj
5 dkg keserű csokoládé
10 dkg darált mák
5 dkg aszalt vörösáfonya
1 citrom reszelt héja
½ citrom leve
1 tojás
½ tk vanília kivonat  vagy 1 cs.vaníliás cukor
1 tk.szódabikarbóna
kevés só
A zabpelyhet megdaráljuk, összekeverjük a liszttel, szódabikarbónával, sóval.
A citrom héját lereszeljük (ha nem bio, áztassuk szódabikarbónás vízbe, majd jól sikáljuk meg)
A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a citrom levét, héját, mézet, vanília kivonatot.
A tojást felverjük, belekjeverjük a mákot, majd a vajas keveréket, és hozzáadjuk a száraz keveréket, kicsit összedolgozzuk. Közepesen lágy tésztát kapunk.
A tésztát 1 órát hűtőben pihentetjük.
Kis golyókat szaggatunk, majd ellapítjuk.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben 200 fokon 5-7 perc megsütjük. Rácson kihűtjük.(kb 25 db keksz lesz)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése