2011. augusztus 5., péntek

Csokoládés-mazsolás-mogyorós keksz



Ezzel a kekszszel indult a keksütő pályafutásom.  Nálunk ez a sláger, a rajongók mindig ezt követelik:) Az első elkészítésnél csúnyán megszívtam, hűtés után nem lehetett formálni a tésztát, még szerencse, hogy egy kövér rudat készítettem belőle, amiből aztán óriási szelet kekszek készültek, ettől függetlenül mindenki nagyon szerette. Azóta kicsit változtattam rajta.
30 dkg zabpehely
15 dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt
15 dkg (3 ek ) méz
15 dkg vaj
1 tojás
½ tk vanília kivonat  vagy 1 cs.vaníliás cukor
1 tk.szódabikarbóna
kevés só
5 dkg keserű csokoládé
5 dkg mazsola
5 dkg földimogyoró
A zabpelyhet megdaráljuk, összekeverjük a liszttel, szódabikarbónával.
A csokoládét és mogyorót durvára aprítjuk.
A  mézet a felolvasztott vajat és a tojássárgáját összekeverjük. Hozzáadjuk a sót, vaníliát vagy vaníliás cukrot.
A tojás fehérjét habbá verjük  és a habbá vert tojásfehérjét a masszához adjuk.
A vajas masszába belekeverjük a csokoládét, mazsolát, mogyorót és végül a lisztes keverékkel összedolgozzuk. Közepesen kemény tésztát kapunk.
A tésztát 1-1,5 órán keresztül hűvös ehlyen pihentetjük.
Lisztezett munkafelületen  kb. 5 mm vastagságúra kinyújtjukés különböző formákkal kiszúrjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon 5-7 perc alatt aranyszínűre sütjük. Rácson kihűtjük
.(kb 50-55 db keksz lesz)

eredeti recept:http://www.nosalty.hu/recept/csokolades-mazsolas-mogyoros-keksz


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése