2011. június 2., csütörtök

Rózsaszörp



kb. 40 dkg rózsaszirom (csak vegyszermenteset használjunk)
1,5-2 liter szűrt vagy alacsony ásványianyag tartalmú víz
1 kg cukor
1 tk. citromlé/citromsav (ízlés szerint) a citromléből picit több kell

Variációk
levendula
narancs

Általános előkészítés:
1.       Az üvegeket és a tetőket mossuk el és csírátalanítsuk. (Csírátalanítás=alaposan elmossuk és 1-1 arányú ecetes forró vízzel kiöblítjük és lecsurgatjuk)
2.       Előkészítjuk a dunsztot. (Én egy nagy kosarat béleltem ki, amit takarókkal tartottam melegen)

3.       A szirmokat megmossuk, így remélhetőleg elhagyják a bogarak, amik a szedésnél benne maradtak.
4.       5 literes dunsztos üveget tegyük tele rózsaszirommal (lehetőleg piros). A futórózsa nem alkalmas.
5.       Ráöntjük a vizet és állni hagyjuk kb 1 napig.

6.       Beleöntjük a főző fazékba és addig főzzük, amig elhalványodik/kifehéredik. (Ne ijedjünk meg a színétől, mert amikor hozzáadjuk a citromsavat/citromlét, attól jön elő.

7.       Leszűrjük, hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat, és addig főzzük lassú tűzön, amíg már nem habosodik.

8.       Lassan beleöntjük egy tölcsér segítségével az üvegbe ( az üvegek legyenek szárazak belülről), vigyázunk,  nehogy elrepedjenek) rátesszük a kupakot és 1-2 percre a fejére fordítjuk. Így elvben minden csíramentes lesz és tartósítás nélkül is eláll. Ha ebben nem bízunk, tegyünk az üveg tetejére 2 rétegű celofánt, arra tegyünk 1 késhegynyi nátrium-benzonátot, ami megakadályozza a baktériumok elszaporodását (semmiképpen se bele, mert egészségtelen, szalicilt meg főleg ne!)és úgy zárjuk rá a kupakot.
9.       Tegyük bele a dunsztba és hagyjuk ott kihülni. (2 napig is maradhat)

Ha még romantikusabbá/különlegesebbé  akarjuk tenni, készíthetjük levendulával is.

Levendulás változatnál

üvegenként 2-3 levendulavirág

Minden megegyezik a fentiekkel, csak a 8. pont megkezdése előtt  beletesszük a megmosott levendula virágot és pár percig főzzük, hogy az esetleges kórokozói elpusztuljanak.
2-3  virágot beletesszük az üvegbe (én csipesszel szedtem ki és csúsztattam bele az üvegbe) és innen folytatjuk a 8.ponttal. Jól mutat az üvegben és igazán különlegessé teszi a szörpöt.

Narancsos változatnál

1-2 db csak bio narancsot használjuk, facsarjuk ki a narancsok levét  és a héját vágjuk össze.(ha nem bio a héjat ne tegyük bele)
6.pontnál a narancsok héját is hozzáadjuk és a 7.pont szerint folytatjuk az elkészítést.
Egy szűrőn keresztül hozzáadjuk a narancslevét és még egy pár percig forraljuk.
Innen megegyezik 8-9 ponttal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése